Transafari i Svartådalen

Adress: Knutsgatan 5 B, 722 14 Västerås Visa karta

Adress: Knutsgatan 5 B, 722 14 Västerås

En storslagen upplevelse med Birdsafari Sweden!
Sedan slutet av 80-talet har antalet tranor som samlas i Svartådalen höstetid ökat kraftigt. Numera kan 1000-1500 tranor ses samtidigt under säsongen som sträcker sig från slutet av augusti till mitten av oktober

Under hösten samlar sig tranorna i Svartådalen. På dagtid betar de i stora flockar i dalens jordbrukslandskap.

Vi letar färgringmärkta tranor och berättar om deras spännande liv och resor mellan Spanien och Sverige.

På kvällen flyger de månghundrahövdade flockarna under ljudligt trumpetande in till sovplatsen i sjön, ofta rakt över våra huvuden. En lika storslagen som lättillgänglig naturupplevelse.

När mörkret faller står vi kvar en stund vid brasans falnande glöd och lyssnar till tranropen. Kvällens höjdpunkt!

När? Hur? För vem?
Tranorna är som flest i Svartådalen mellan ca 25 augusti – 25 september. En transafari pågår normalt från kl. 15.00 – ca 21.00, men kan anpassas efter kundens önskemål. Vi rör oss mestadels med fordon och gör kortare, föga konditionskrävande promenader. För dig som är allmänt naturintresserad eller specialintresserad. Inga förhandskunskaper krävs.

Var är vi?
Vi rör oss i Svartådalens öppna jordbrukslandskap.

Vilka djur finns?
Vi ser ofta älg på transafari. Räv och rådjur på dagtid.

Vilka fåglar finns?
Havsörn och flera andra rovfågelarter är vanliga i Svartådalen under höstflyttningen. Norrlänningar som blå kärrhök, fjällvråk, stenfalk, pilgrimsfalk eller kvardröjande häckare som ormvråk, lärkfalk, brun kärrhök, duv- och sparvhök ses ofta.

Trangaranti:
Om tranorna av någon anledning skulle utebli (händer nästan bara p.g.a. extremt dåligt väder), bjuder vi på en ny gratis chans att se tranor i Svartådalen.

Visa mer
Camping

Nordic Camping Bredsand/Camping

Avstånd: 29,5 km
Nordic Camping Bredsand ligger i naturskön omgivning och bjuder in till både rekreation och aktivitet. Hundratals meter sandstrand väntar på dig och den både restaurangen och kiosken förser dig med allt du kan önska på semestern eller utflykten.
Hotell

Hotell Utter Inn

Avstånd: 2,1 km
301 m norr om Amundsgrund, i Västerås skärgård finner ni Hotell Utter Inn. På den 25 kvm stora flytbryggan finns möjlighet till sol och bad, en stunds avkoppling med en god bok eller en tur med hotellets gummibåt till någon av de närbelägna, obebodda öarna.
Camping

Nordic Camping Västerås/Camping

Avstånd: 4,6 km
Nordic Camping Västerås är en trivsam camping belägen i direkt anslutning till Mälaren som med sina natursköna omgivningar inbjuder till rekreation för hela familjen. Långgrund badstrand samt härliga grönytor som inbjuder till lek och bollspel.