Kanotsafari

Adress: Knutsgatan 5 B, 722 14 Västerås Visa karta

Adress: Knutsgatan 5 B, 722 14 Västerås

Paddla i Svartåns unika vattensystem! Upplev ljuset, vidderna och lugnet vattenvägen. Birdsafari Swedens erfarna guider tar dig med på en kanotfärd i havsörnens, fiskgjusens och svarttärnornas vattenvärld, och berättar om landskapet vi färdas i.

Vi paddlar genom kulturlandskapets öppna slåtterängar och de stora sjöarnas vattenvidder. Här får du se den imponerande havsörnens jättebo på respektfullt avstånd - kanske har de ungar i boet.

I Svartådalen har människor bosatt sig i tusentals år - vi besöker några av områdets mest mytomspunna historiska lämnningar från bl.a. vikingatiden.
Vi landstiger på en vacker klipphäll, metar , smakar av lokala delikatesser och lagar mat över öppen eld medan vi njuter av utsikt, fågel- och djurliv

Hur? För vem?
Heldagsturer avgår morgon eller eftermiddag. Turen tar ca 6-8 timmar inklusive transport, går i lugnt tempo och innehåller inga strapatser värre än en vanlig kanotpaddling.
Här är det inte arterna som står i fokus utan natur- och vildmarksupplevelsen i sig.
För dig som är allmänt naturintresserad.
Inga förhandskunskaper krävs.

Var?
Vi paddlar från Fläcksjön till Hällsjön i Svartådalen. Under paddlingen gör vi strandhugg på en fin klipphäll där det blir möjligheter till bad, fiske och avslappning.

Vilka djur finns?
Vi rör oss i bäverns farvatten, men de är alltjämt fåtaliga, så möten är sällsynta. På begäran tar vi en omväg för att hälsa på i bäverhyddan. Även uttern har kommit tillbaka till Svartådalen.
Älg och kronhjort kan ses beta i sjökanterna.
Vattensnok, mink, flera arter fladdermöss kan också ses. Fisket domineras av gädda, abborre, men också sutare och braxen.

Vilka fåglar finns?
Här fiskar både havsörn och fiskgjuse. Ormvråk, bivråk, lärkfalk och brun kärrhök är andra rovfåglar som frekvent ses från paddlingsleden. Vattenrall, rördrom och svarttärna är andra specialiteter i sjöarna. Lövskogen längs ån hyser blåduvor, hackspettar och åtskilliga småfåglar. Vadarfåglar som skogssnäppa, enkelbeckasin, morkulla och flera arter simänder som skedand och kricka ses frekvent.

Show more
Vandrarhem

Nordic Camping Bredsand/Vandrarhem

Avstånd: 29,5 km
Nordic Camping Bredsand ligger i naturskön omgivning och erbjuder både rekreation och aktivitet. 500 meter sandstrand samt både restaurang och kiosk. Nära Enköping och bara en dryg timme bakom ratten till Stockholm.
Hotell

Hotell Utter Inn

Avstånd: 2,1 km
301 m norr om Amundsgrund, i Västerås skärgård finner ni Hotell Utter Inn. På den 25 kvm stora flytbryggan finns möjlighet till sol och bad, en stunds avkoppling med en god bok eller en tur med hotellets gummibåt till någon av de närbelägna, obebodda öarna.
Camping

Nordic Camping Västerås/Camping

Avstånd: 4,6 km
Nordic Camping Västerås är en trivsam camping belägen i direkt anslutning till Mälaren som med sina natursköna omgivningar inbjuder till rekreation för hela familjen. Långgrund badstrand samt härliga grönytor som inbjuder till lek och bollspel.