Ugglesafari

Adress: Knutsgatan 5 B, 722 14 Västerås Visa karta

Adress: Knutsgatan 5 B, 722 14 Västerås

Möt slagugglan vid boet!
Birdsafari Sweden ger dig chansen att träffa de stora slagugglorna (Strix uralensis) på nära håll och i fullt dagsljus.

Har du fascinerats av ugglor och deras mystiska, nattliga liv? Vi ger dig chansen att träffa de stora slagugglorna (Strix uralensis) på nära håll och i fullt dagsljus.

Vi låter dig följa med när ringmärkarna som arbetar med forskning och uppföljande studier av ugglorna, ska utföra sitt arbete. De kommer att ringmärka de vuxna honor som alltjämt ruvar sin kull och ungarna som är tillräckligt stora. Här har du chansen att känna hur dunigt mjuk en uggleunge kan vara. Men slagugglan kräver också respekt.

Som namnet antyder är det bäst att hålla behörigt avstånd från boet, för slagugglan kan verkligen slå om den blir arg. De erfarna ringmärkarna jobbar aldrig utan skyddsutrustning och hjälm.

När solnedgången närmar sig flyttar vi oss till en annan miljö, där chansen är stor att få se den majestätiska lappugglan (Sveriges näst största uggla) jaga över en ängsmark i skogen. Som avslutning tittar vi efter minstingen i ugglesläktet – sparvugglan – innan vi samlas vid en värmande brasa och grillar middag över den öppna elden och begrundar dagens händelser.

När? Hur? För vem?
Slagugglorna ringmärks under perioden ca 15 april – 15 maj. Årsvisa variationer förekommer. Transporter sker med buss och till fots, dock inga längre sträckor. För dig som är allmänt naturintresserad, specialintresserad eller fotograf/filmare. Inga förhandskunskaper krävs dock...

Var är vi?
Vi rör oss främst i Svartådalen i nordöstra Västmanland och norra delen av Sala kommun mot Nedre Dalälven.

Vilka fåglar finns?
På slagugglesafari är det full fokus på ugglorna och det krävs. Efter avslutat förvärv kan vi pusta ut och slappna av över en god matsäck. Övriga fåglar letas upp efter önskemål. Kattuggla, sparvuggla och ibland även pärluggla kan ingå i utbudet

Ugglegaranti:
Om verksamheten skulle ställas in (händer nästan bara p.g.a. extremt dåligt väder), bjuder vi på en ny gratis chans att delta i ugglesafari.

Show more
Hotell

Hotell Utter Inn

Avstånd: 2,1 km
301 m norr om Amundsgrund, i Västerås skärgård finner ni Hotell Utter Inn. På den 25 kvm stora flytbryggan finns möjlighet till sol och bad, en stunds avkoppling med en god bok eller en tur med hotellets gummibåt till någon av de närbelägna, obebodda öarna.
Vandrarhem

Nordic Camping Bredsand/Vandrarhem

Avstånd: 29,5 km
Nordic Camping Bredsand ligger i naturskön omgivning och erbjuder både rekreation och aktivitet. 500 meter sandstrand samt både restaurang och kiosk. Nära Enköping och bara en dryg timme bakom ratten till Stockholm.
Camping

Nordic Camping Västerås/Camping

Avstånd: 4,6 km
Nordic Camping Västerås är en trivsam camping belägen i direkt anslutning till Mälaren som med sina natursköna omgivningar inbjuder till rekreation för hela familjen. Långgrund badstrand samt härliga grönytor som inbjuder till lek och bollspel.