Orrspel i Svartådalen

Adress: Knutsgatan 5 B, 722 14 Västerås Visa karta

Adress: Knutsgatan 5 B, 722 14 Västerås

Upplev ett av fågelvärldens klassiska dramer på riktigt nära håll från ett bekvämt, varmt och rymligt gömsle för fyra personer.

Solen är på väg ner när vi vandrar ut på myren för att sätta oss i den bekväma orrkojan. Här har orrkoje-konceptet tagits ett steg längre och en varm, rymlig och bekväm orrkoja har byggts som ändå står på första parkett framför orrspelet. Vårkvällens fågelkonsert bjuder stämningsfull trast- och rödhakesång och några av spelets orrtuppar bubblar på ett kort kvällsuppträdande en bit bort.
Under den korta vårnattens sömn hörs naturen utanför. Kanske somnar du till en ropande pärluggla och väcks av tranornas revelj. Redan innan morgonljuset kommer agerar orrspelet väckarklocka 25 meter utanför. Från fotogluggar och fönster kan du njuta ett av Nordens klassiska fågeluppträdanden – orrspelet på nära håll.

Orrkojan är 6 meter lång, 3 meter djup, är utrustad med 4 sängplatser, torrdass och fotogenkamin. Fyra fotogluggar och fönster från hörn till hörn borgar för att du har fin utsikt över orrspelet och myren. Här på mossen i den Västmanländska storskogen spelar dagligen 5-10 orrtuppar, under ”hönveckan” är aktiviteten extra högljudd och då smyger de strimmiga hönsen omkring bland de kuttrande, svartblanka tupparna. Här bjuds förstklassiga fotomöjligheter från mycket nära håll. Orrspelet pågår vanligen på mellan 20 och 30 meters avstånd från gömslet. För ambitiösa fotografer/ filmare finns ett extra trädäck där man kan sätta upp ett portabelt tältgömsle för att få en ännu bättre vinkel och avstånd till spelet.


När? Hur? För vem?
Säsong: 15 mars – 15 maj. Vi guidar dig ut till gömslet. Det är ca 400 meter att gå från vägen. Man anländer vid 18-tiden på kvällen och sitter normalt kvar till förmiddagen därpå för att inte störa de spelande fåglarna. För den allmänt naturintresserade som alltid drömt om att få se ett orrspel riktigt bra till den hängivne och tålmodiga fotografen/ filmaren.


Var?
Orrkojan ligger på en myr i Västmanländska Bergslagen i Svartådalen. Skogen som omgärdar myren är 750 km2 stor och genomkorsas inte av någon större väg än slingrande små grusvägar. Här är risken för mänskliga störningar liten och här finns gott om fåglar och vilt.

· 15 mars- 15 maj
· Max 4 personer åt gången.
· Detta ingår: Vildmarksmiddag, guidning till gömslet, frukost, matsäck inkl. kaffe/te, smörgåsar, bullar.
· I gömslet finns tofflor, sovsäck, liggunderlag, fårskinn.
· Ta med själv:
Kamera, kikare, vattenflaska, varma kläder, kängor (helst vattentäta).

Visa mer

Om denna aktivitet

  • Tillgängliga perioder
    April Maj Mars
Hotell

Hotell Utter Inn

Avstånd: 2,1 km
301 m norr om Amundsgrund, i Västerås skärgård finner ni Hotell Utter Inn. På den 25 kvm stora flytbryggan finns möjlighet till sol och bad, en stunds avkoppling med en god bok eller en tur med hotellets gummibåt till någon av de närbelägna, obebodda öarna.
Camping

Nordic Camping Bredsand/Camping

Avstånd: 29,5 km
Nordic Camping Bredsand ligger i naturskön omgivning och bjuder in till både rekreation och aktivitet. Hundratals meter sandstrand väntar på dig och den både restaurangen och kiosken förser dig med allt du kan önska på semestern eller utflykten.
Camping

Nordic Camping Västerås/Camping

Avstånd: 4,6 km
Nordic Camping Västerås är en trivsam camping belägen i direkt anslutning till Mälaren som med sina natursköna omgivningar inbjuder till rekreation för hela familjen. Långgrund badstrand samt härliga grönytor som inbjuder till lek och bollspel.