Tjäderspel i Svartådalen

Adress: Knutsgatan 5 B, 722 14 Västerås Visa karta

Adress: Knutsgatan 5 B, 722 14 Västerås

En magnifik upplevelse när den är som bäst - magiskt, strapatsrikt och svårt att pricka in, men med Birdsafari Swedens erfarenhet och portabla tältgömslen har du chansen.

Tjäderspel i Bergslagens storskog
Vitmossan frasar lite under våra fötter när vi vandrar över hällmarken med senvuxna tallar och vridna torrakor. Eftermiddagen är ännu varm och skogen är ganska tyst. Det är en vacker, halvöppen miljö där mänskliga spår saknas nästan helt. När du dragit ner dragkedjan till tältgömslet och lagt dig ner för att invänta kvällen, börjar trastarna och rödhaken sin kvällskonsert. Det dröjer inte länge förrän styva, smällande vingslag hörs över dig och de första tjädertupparna går in för landning. Nu gäller det att vara stilla och tyst, för i den arla gryningen ska tjädertupparna ovanför dig ha förtroende för platsen och vilja komma ner och spela alldeles framför dig. Kanske somnar du till pärlugglans studsande rop och vaknar till sparvugglans entoniga flöjt. Sedan är det bara att sätta sig upp och försiktigt försöka fokusera kameran/ kikaren på tupparnas uppspända solfjäderstjärtar, då de glider fram över hällmarkerna och kluckar.

När? Hur? För vem?
Vi opererar med portabla tältgömslen på tre lekplatser i Västmanländska Bergslagen från Svartådalen i öster till Grimsö i väster.
Att fotografera tjäderspel är en riktig utmaning och kanske mest för den verkligt hängivne fotografen eller fågelskådaren. Men det är också ett av den nordiska naturens mest legendomspunna fågelspel och en magisk upplevelse när den är som bäst. Mer strapatskrävande än orrspelet men ett spännande äventyr för alla naturvänner.

Visa mer
Camping

Nordic Camping Bredsand/Camping

Avstånd: 29,5 km
Nordic Camping Bredsand ligger i naturskön omgivning och bjuder in till både rekreation och aktivitet. Hundratals meter sandstrand väntar på dig och den både restaurangen och kiosken förser dig med allt du kan önska på semestern eller utflykten.
Camping

Nordic Camping Västerås/Camping

Avstånd: 4,6 km
Nordic Camping Västerås är en trivsam camping belägen i direkt anslutning till Mälaren som med sina natursköna omgivningar inbjuder till rekreation för hela familjen. Långgrund badstrand samt härliga grönytor som inbjuder till lek och bollspel.
Hotell

Hotell Utter Inn

Avstånd: 2,1 km
301 m norr om Amundsgrund, i Västerås skärgård finner ni Hotell Utter Inn. På den 25 kvm stora flytbryggan finns möjlighet till sol och bad, en stunds avkoppling med en god bok eller en tur med hotellets gummibåt till någon av de närbelägna, obebodda öarna.