Duvhöksfoto i Svartådalen

Adress: Knutsgatan 5 B, 722 14 Västerås Visa karta

Adress: Knutsgatan 5 B, 722 14 Västerås

Nära fotomöjligheter på duvhök från vårat nya, varma, bekväma fotogömsle. Duvhöken är inte sällsynt i Sverige men lever ett undandraget liv i skogen och är normalt mycket svår att komma nära.

Birdsafari Sweden har skapat en duvhöksrestaurang dit duvhökar har kommit för att äta tre vintrar i rad. Här har vi byggt ett bekvämt fotogömsle där 2 personer kan sitta och studera/ filma/ fotografera duvhökar på nära håll. Duvhöken är inte fullt lika försiktig som en örn, men det är ändå av yttersta vikt att man är tyst och stilla i gömslet. Den vuxna duvhöken är en vacker fågel med fint vattrad, silvergrå undersida och mörkt grafitgrå rygg. Den är bara 20 meter bort och du får röra kameran riktigt försiktigt när du tar dina första bilder i det mjuka gryningsljuset. Så här nära har du aldrig varit en duvhök förut.

Här i gläntan i den Västmanländska skogen landar duvhök för att äta. Det bjuds förstklassiga fotomöjligheter från mycket nära håll. Flera sittplatser finns utplacerade på mellan 20 och 30 meters avstånd från gömslet. Vi matar hökarna med vilt och fågel för naturligast möjliga bilder.

Gömslet är isolerat och här finns en tyst och luktfri gasolkamin. Trots många minusgrader utanför blir det +15-20° inomhus. Du sitter bekvämt på fårskinnsfodrade stolar. I loggboken bjuds autentiska skildringar från tidigare kunder.

När? Hur? För vem?
Säsong: November - mars. Vi guidar dig ut till gömslet. Det är ca 200 meter att gå från den lilla skogsvägen. Man anländer före gryningen (ca en timme före soluppgången) och sitter normalt kvar till skymningen för att inte störa fåglarna. För den hängivne och tålmodiga rovfågel-fluktaren eller fotografen/ filmaren.

Var?
Duvhökskojan ligger vid en skogsglänta i Västmanländska Bergslagen i Svartådalen. Skogen som omgärdar gläntan genomkorsas inte av någon större väg än slingrande små grusvägar. Här är risken för mänskliga störningar liten och här finns gott om fåglar och vilt. Här förekommer också däggdjur som vildsvin, älg, rådjur och lodjur.

Visa mer
Hotell

Hotell Utter Inn

Avstånd: 2,2 km
301 m norr om Amundsgrund, i Västerås skärgård finner ni Hotell Utter Inn. På den 25 kvm stora flytbryggan finns möjlighet till sol och bad, en stunds avkoppling med en god bok eller en tur med hotellets gummibåt till någon av de närbelägna, obebodda öarna.
Camping

Nordic Camping Västerås/Camping

Avstånd: 4,6 km
Nordic Camping Västerås är en trivsam camping belägen i direkt anslutning till Mälaren som med sina natursköna omgivningar inbjuder till rekreation för hela familjen. Långgrund badstrand samt härliga grönytor som inbjuder till lek och bollspel.
Camping

Nordic Camping Bredsand/Camping

Avstånd: 29,5 km
Nordic Camping Bredsand ligger i naturskön omgivning och bjuder in till både rekreation och aktivitet. Hundratals meter sandstrand väntar på dig och den både restaurangen och kiosken förser dig med allt du kan önska på semestern eller utflykten.