Örnfoto i Svartådalen

Adress: Knutsgatan 5 B, 722 14 Västerås Visa karta

Adress: Knutsgatan 5 B, 722 14 Västerås

I Birdsafari Swedens bekväma, varma fotogömsle har du möjlighet att se och fotografera kungsörn och havsörn på riktigt nära håll.
Ta chansen...

Nära möten med kungs- och havsörn
Vintergryningen kan nätt och jämnt skönjas i öster när du satt dig tillrätta i det bekväma gömslet. Kaminens värme börjar sprida sig och konturerna av snötyngda tallar på myren utanför börjar avteckna sig. De första korparna hörs klucka utanför, du är redo, kameran är redo. På tunga vingslag landar den första örnen i en av torrakorna framför gömslet. Den är bara 20 meter bort och du får röra kameran riktigt försiktigt när du tar dina första bilder i det mjuka gryningsljuset. Så här nära har du aldrig varit en kungsörn förut.

Här på mossen i den Västmanländska storskogen landar både kungsörn och havsörn, ofta flera stycken samtidigt. Det bjuds förstklassiga fotomöjligheter från mycket nära håll. Fyra sittplatser (torrakor/ martallar) finns utplacerade på mellan 20 och 30 meters avstånd från gömslet. Vi matar örnarna med vilt och fisk för naturligast möjliga bilder.

Gömslet är isolerat, här finns torrdass och fotogenkamin. Trots många minusgrader utanför kan det vara 15-20° inomhus. Du sitter bekvämt på fårskinnsfodrade stolar. Här finns också bekväma vilstolar att fälla ut om du vill sträcka på dig och vila. I loggboken bjuds autentiska skildringar från tidigare kunder.

När? Hur? För vem?
Säsong: November - mars. Vi guidar dig ut till gömslet. Det är ca 300 meter att gå från vägen. Man anländer före gryningen (ca en timme före soluppgången) och sitter normalt kvar till skymningen för att inte störa fåglarna. För den hängivne och tålmodiga örnfluktaren eller fotografen/ filmaren.

Var?
Örnkojan ligger på en myr i Västmanländska Bergslagen i Svartådalen. Skogen som omgärdar myren är 750 km2 stor och genomkorsas inte av någon större väg än slingrande små grusvägar. Här är risken för mänskliga störningar liten och här finns gott om fåglar och vilt.

Visa mer

Om denna aktivitet

  • Tillgängliga perioder
    December Februari Januari Mars November
Camping

Nordic Camping Västerås/Camping

Avstånd: 4,6 km
Nordic Camping Västerås är en trivsam camping belägen i direkt anslutning till Mälaren som med sina natursköna omgivningar inbjuder till rekreation för hela familjen. Långgrund badstrand samt härliga grönytor som inbjuder till lek och bollspel.
Camping

Nordic Camping Bredsand/Camping

Avstånd: 29,5 km
Nordic Camping Bredsand ligger i naturskön omgivning och bjuder in till både rekreation och aktivitet. Hundratals meter sandstrand väntar på dig och den både restaurangen och kiosken förser dig med allt du kan önska på semestern eller utflykten.
Hotell

Hotell Utter Inn

Avstånd: 2,1 km
301 m norr om Amundsgrund, i Västerås skärgård finner ni Hotell Utter Inn. På den 25 kvm stora flytbryggan finns möjlighet till sol och bad, en stunds avkoppling med en god bok eller en tur med hotellets gummibåt till någon av de närbelägna, obebodda öarna.