Bo ombord, 6 dagar - paddla kajak och segla i Vänerskärgården

Visa karta

Upplev smultronställena i Vänerskärgården med kajakpaddling, segelturer och bekvämt boende i vår tvåmastade motorseglare M/S Pärla. Vi äter och sover ombord och gör dagsturer med kajaker. Upplev några av Vänerns öar, skärgårdar och ovanligt många soltimmar.

Vi äter och sover ombord och gör dagsutflykter med kajaker. Vänern har 22 000 öar, mängder med skärgårdar och ovanligt många soltimmar. Vi får en optimal upplevelse av de vackraste platserna genom att kombinera paddling i de grunda natursköna skärgårdarna med trygg och bekväm segling över ibland oskyddade vatten på innanhavet Vänern. Turerna utgår från Mariestad och möjligheten att se var havsörn och fiskgjuse häckar och älgar samt rådjur simmar mellan öarna för att beta är stor. På Brommö finns ett av Sveriges tätaste älgbestånd.

Om vädret tillåter paddlar vi under en dag i exotiska och natursköna Djurö nationalpark placerat mitt i Vänern. Förutom kalspolade hällar, klapperstensstränder och det rika fågellivet så finns en stor gräsbeklädd glänta på huvudön Djurö som hålls öppen av dovhjortars bete. En skön kontrast mot den omgivande karga tallskogen. Av lastningsskäl använder vi företrädesvis tandemkajaker men även singelkajaker kan vara tillgängliga.

Program 2017: (Båten klarar de flesta väder men turen kan ibland behöva ändras utifrån rådande vind och vågförhållanden så att vi får bra paddlingsförhållanden)

Dag 1:
Start 10:00 i Mariestads hamn.
Båttur till Kalvö naturreservat där vi ofta får vara helt själva.
Vi upptäcker skärgården i Kalvö naturreservat från kajak.
Övernattning i naturreservatet.

Dag 2:
Båttur till exotiska Djurö nationalpark mitt i Vänern.
Paddeltur i den natursköna skärgården och spaning efter havsörnarna vi brukar få se här.
Guidad tur med berättelser om svunna tider på Djurö
Övernattning i nationalparken.

Dag 3:
Vi fortsätter till Lurö skärgårds naturreservat som också ligger långt ut i Vänern och paddlar i den storslagna övärlden.
På kvällen blir det tvårätters middag på Lurö krog som avslutas med bastuflotte i västerläge.

Dag 4:
Båttur till Kållandsö utanför Lidköping.
Paddling i Kållands skärgårds naturreservat med sitt gytter av skär och småöar.

Dag 5:
På morgonen besöker vi Läckö slott för en guidad visning och äter lunch på Hvita Hjorten i Naturum Vänerskärgården med lokala råvaror från bl.a. slottsträdgården.
Långsegling till Brommö naturreservat. Vi går utomskärs och upplever Vänern som innanhav.

Dag 6:
Paddling i Brommö naturreservat med sina härliga sandstränder.
Segling tillbaka till Mariestad.
Tillbaka i hamnen i Mariestad ca 18:00

Förkunskaper:
Turen läggs upp efter rådande väder och vindförhållanden. Det är en fördel om du har paddlat kajak tidigare men inget krav. Vi paddlar normalt ca 3-5 timmar per dag i lugnt tempo så du bör ha normalkondition för att orka. Med en tandemkajak är det möjligt att ha en vuxen eller ett barn med lite mindre ork fram om personen bak orkar ta i lite mera.
Om du önskar så kan du gå en paddelkurs hos Vänern Outdoor innan du deltar på en flerdagstur.
Simkunnighet 200 m krävs.

Åldersgräns: Minst 12 år
Deltagarantal: Minst 4 st. deltagare, max 7 st. deltagare i egna hytter (utan egen hytt max 8 st. deltagare)

Datum 2017:
23-28 juli
21-26 augusti
3-8 september

Ingår: Boende med lakan, fullt utrustade kajaker, all mat, skeppare/guide, tvårätters middag och badtunna på Lurö, inträde och guidning på Läckö slott, lunch på Hvita Hjorten, Wi-Fi (utom när mobiltäckning saknas).

Transfer till och från Landvetters flygplats i Göteborg (enligt överenskommelse med leverantör):
Pris: Max 4 personer 1 900 kr/enkel resa. Max 8 personer 2 900 kr/enkel resa.

Extra natt (enligt överenskommelse med leverantör): Övernattning 1 natt i anslutning till turens början. Frukost ingår. Minimum 2 personer. 350 kr/person.
Övernattning 1 natt efter avslutad tur. Minimum 2 personer. 300 kr/person.

Vid för få deltagare kan turen komma att ställas in.

Visa mer

Om denna aktivitet

Hotell

Norrqvarn Hotell & Konferens

Avstånd: 17 km
Norrqvarn Hotell & Konferens ligger vid vackra Norrkvarns slussområdet, utmed Göta Kanal stax intill E20 utanför Mariestad. Här finns boende som omfattar såväl hotell som Trollstubbar. Restaurang och konferensmöjligheter samt härligt fritidsområde för barnfamiljer
Hotell

Sätra Bruks Herrgård

Avstånd: 30,6 km
I norra Skaraborg, mellan Vänern och Vättern, vid Göta Kanals högsta punkt, sjön Viken, ligger Sätra Bruks Herrgård. Nära till golf och upplevelser i Tivedsnatur. Här finner ni lugnet och avkopplingen. Högklassiga rum i genuin Herrgårdsmiljö. (Rummen är klassificerade med 4 stjärnor enligt SHR)
Vandrarhem

Norrqvarn Hotell, Budget

Avstånd: 17 km
Norrqvarns kvarn, som var i bruk fram till 1965, inrymmer idag vandrarhem, hotell och restaurang. Här bor Du alldeles invid Göta kanal med kanalbåtarna utanför fönstret.