Vänern, Göta Kanal och Vättern

Visa karta

Upplev natur, kultur, lokalt mathantverk och olika aktiviteter med bekvämt boende i egen hytt på M/S Pärla. Vi kombinerar båt och segelturer med kajakpaddling, cykling, vandring och SUP under turen som spänner över Vänern, Göta kanal och Vättern och innefattar besök i två natursköna nationalparker.

Turerna utgår från eller avslutas i Mariestad. Skärgårdarna runt Mariestad har flera stora naturreservat inrättade för att skydda de rika naturvärdena. Här finns stora orörda områden av vildmarkskaraktär med flerhundraåriga tallar där havsörn och fiskgjuse häckar. Har du tur kan du få se en älg eller ett rådjur simma mellan öarna för att beta. På Brommö finns ett av Sveriges tätaste älgbestånd.

Om vädret tillåter paddlar vi under en dag i exotiska och natursköna Djurö nationalpark placerat mitt i Vänern.
Göta kanal har utsetts till ”årtusendets svenska byggnadsverk” Mellan 1810 och 1832 skapades kanalen som förbinder Göteborg med Östersjön. 87 km grävdes för hand av 58 000 svenska soldater. Här glider vi fram i fem knop. Vid slussarna finns möjlighet att vandra på den gamla dragvägen längs med kanalen. Du kan också cykla de sträckor du önskar eller paddla på de natursköna partier som saknar slussar. På kvällen finns 2 st. SUP (Stand Up Paddle Board) för användning.

Du väljer själv vilka aktiviteter du vill delta i. Alla aktiviteter ingår utan extra kostnader i turen. Det finns kajaker med till alla. Vi använder företrädesvis stabila tandemkajaker av utrymmesskäl på båten men även singelkajaker kan vara aktuellt. Vi kan däremot normalt inte ta med fler än fyra st. cyklar och två SUP. Det kan därför bli nödvändigt att turas om med att använda dessa.

Program 2017:
start 31 juli Mariestad - Tiveden
start 6 augusti Tiveden - Mariestad, omvänd ordning - startar med dag 6.

Dag 1
10:00 startar vi med en båttur till exotiska Djurö nationalpark mitt i Vänern. Efter lunch ger vi oss ut på en paddeltur i den natursköna skärgården och spanar efter havsörnarna vi brukar få se här. Övernattning i nationalparken.

Dag 2
Guidad tur med berättelser om svunna tider på Djurö. Därefter seglar vi till Sjötorp där Göta kanal startar. Här finns en fin vandringsled eller tid att insupa atmosfären innan det är dags för middag på restaurang Kajutan.

Dag 3
Dagen startar med slussning på Göta kanal. Längs slussarna går det bra att vandra på den gamla dragvägen längs med kanalen. Lunch på Norrqvarn som är en certifierad ”Västsvensk Mersmaks Restaurang” med lokala råvaror. Under eftermiddagen har vi passerat slussarna och här är det fina sträckor att paddla eller cykla. Övernattning i Töreboda gästhamn och middag på restaurang Krubb med mycket lokala råvaror.

Dag 4
På förmiddagen färdas vi längs en naturskön del av kanalen, som gjord för paddling eller cykling.
Efter lunchen ger vi oss ut på segling över sjön Viken. Middagen intas på lokal restaurang och natten tillbringas i Karlsborg.

Dag 5
På morgonen sätter vi segel och styr mot norra Vätterns skärgårds naturreservat. Under eftermiddagen upplever vi den ibland hisnande känslan av att paddla kajak i det klara vattnet i Vättern.

Dag 6
På morgonen gör vi en kort tur med båt till Olshammar där vi fortsätter med minibuss till Tivedens nationalpark. Vi upplever vildmarkskänslan i nationalparken när vi vandrar fram genom den trolska naturen. Lunchen lagar vi i Tiveden och har en härlig dag i nationalparken innan vi till kvällen återvänder till Mariestad igen.

Förkunskaper: Kajakturerna läggs upp efter rådande väder och vindförhållanden och deltagarnas vana. Du behöver inte ha paddlat kajak tidigare för att delta. Vänern och Vättern är innanhav och paddlingsförhållandena där kan variera en hel del utifrån rådande väderlek. Med M/S Pärla kan vi söka oss till så skyddade lägen som möjligt för att paddla men vill du hellre stanna på båten eller gå iland så går det lika bra. Simkunnighet 200 m krävs.

Åldersgräns: Minst 12 år.
Deltagarantal: Minst 4 st. deltagare, max 7 st. deltagare i egna hytter (utan egen hytt max 8 st. deltagare)

Datum 2017:
31 juli-5 augusti - introduktionspris!
6-12 augusti

Ingår:
Boende med lakan, fullt utrustade kajaker, skeppare/guide, all mat på båten, 3 middagar och en lunch på restaurang
Ingår inte:
Alkohol och desserter på restaurangerna.

Vi hjälps åt med olika sysslor som; matlagning, disk och lastning av kajaker.

Transfer till och från Landvetters flygplats i Göteborg (enligt överenskommelse med leverantör):
Pris: Max 4 personer 1 900 kr/enkel resa. Max 8 personer 2 900 kr/enkel resa.

Extra natt (är möjligt att boka till enligt överenskommelse med leverantör):
Övernattning 1 natt i anslutning till turens början 29-30/7. Frukost ingår. Minimum 2 personer. 350 kr/person
Övernattning 1 natt efter avslutad tur 12-13/8. Minimum 2 personer. 300 kr/person

Vid för få deltagare kan turen komma att ställas in.

Visa mer

Om denna aktivitet

Vandrarhem

Norrqvarn Hotell, Budget

Avstånd: 17 km
Norrqvarns kvarn, som var i bruk fram till 1965, inrymmer idag vandrarhem, hotell och restaurang. Här bor Du alldeles invid Göta kanal med kanalbåtarna utanför fönstret.
Hotell

Sätra Bruks Herrgård

Avstånd: 30,6 km
I norra Skaraborg, mellan Vänern och Vättern, vid Göta Kanals högsta punkt, sjön Viken, ligger Sätra Bruks Herrgård. Nära till golf och upplevelser i Tivedsnatur. Här finner ni lugnet och avkopplingen. Högklassiga rum i genuin Herrgårdsmiljö. (Rummen är klassificerade med 4 stjärnor enligt SHR)
Hotell

Norrqvarn Hotell & Konferens

Avstånd: 17 km
Norrqvarn Hotell & Konferens ligger vid vackra Norrkvarns slussområdet, utmed Göta Kanal stax intill E20 utanför Mariestad. Här finns boende som omfattar såväl hotell som Trollstubbar. Restaurang och konferensmöjligheter samt härligt fritidsområde för barnfamiljer