Guidade visningar på Oljeön.

Adress: Ängelsbergsvägen, 73790 Ängelsberg Datum: Lördag 26 sep 2020 Visa karta

Adress: Ängelsbergsvägen, 73790 Ängelsberg

Upplev den över 140 år gamla oljefabriken i Ängelsberg, det äldsta bevarade oljeraffinaderiet i världen! Följ med på färjan Petrolia över till Oljeön och gå på en guidad visning under sommaren.

 

Se den intakta fabriksinteriören, besök arbetarbostaden och lär känna dåtidens vardags- och arbetsliv ute på ön. Upplev den över 140 år gamla oljefabriken i Ängelsberg, det äldsta bevarade oljeraffinaderiet i världen! Under 50 år försåg Engelsbergs Oljefabrik de svenska hushållen och industrin med lysolja, fotogen och diverse fetter. Följ med på färjan Petrolia över till Oljeön och gå på en guidad visning under sommaren. Se den intakta fabriksinteriören, besök arbetarbostaden och lär känna dåtidens vardags- och arbetsliv ute på ön. Här finns i stort sett allt orört sedan verksamheten upphörde år 1925.

• En guidad visning tar cirka 1 timme och 30 minuter, inklusive färjeturen över.
• Mötesplats: Nedanför Ängelsbergs stationshus.
• Stora delar av turen tar plats utomhus eller i ouppvärmda utrymmen. Under kallare dagar samt under lågsäsong rekommenderas varmare kläder.
• På Oljeön finns endast en torrtoa. Närmaste toalett hittar du på Besökscentrum (Galleri Ängelsbergs brukshandel). Det är möjligt att ta sig till toaletten med rullstol och rullator via personalingången, kontakta personalen, 0223-131 00/444 64.
• Vi vill informera om att det inte finns något rinnande vatten på Oljeön. Under varmare dagar rekommenderar vi att du tar med dig egen vattenflaska.
• På ön har det hanterats miljöfarlig olja. Sitt inte på marken intill fabriken, använd i stället de bänkar och stolar som finns utplacerade framför och bakom fabriken. Slicka inte på väggarna!
• Museet på ön är bevarat som det såg ut när fabriken var i gång, fabriken är därav inte tillrättalagt för turister. Se upp för ojämna golvytor och balkar i taket. Undvik att ta på kladdiga ytor, produkter och verktyg.
• Det är inte tillåtet att röka på ön samt på färjan Petrolia. Vid färjeläget finns askfat att använda före/efter visning.
• Du kan skanna Audioguide på engelska och tyska i form av QR-koder som kan avläsas med din Smartphone. Detta är tillgängligt för den utländska besökaren. Om du inte äger en Smartphone finns andra digitala enheter att låna på Besökscentrum.
Besökare med rullator, rullstol eller barnvagn
Vid färjeläget finns rullstollsanpassad väg och ramp till färjan. Vid ingången till oljefabriken finns även borttagbar tröskel. Terrängen kan vara svårframkomlig. Tänk på att det är gräsmark som kan försvåra framkomligheten, speciellt vid regn. Stigen upp till bostadshuset som visas under guidningen är brant, stenar och rötter försämrar framkomligheten, (observera att bostadshuset endast utgör en liten del av visningen). Tillgång till bänkar och sittplatser finns under stor del av guidningen. Ledsagare eller personlig assistent betalar inget för guidning, kontakta oss för mer information: 0223-131 00/444 64.

Visa mer

Boka nu - välj startdatum och produkt

Startdatum:
Aktivitet Totalt pris
Vandrarhem

Fallängetorp för fä och folk

Avstånd: 14,2 km
På Fallängetorp lantgård, vandrarhem, B&B och stuga mitt i naturen bor du i mysiga Lillstugan eller i Mellangården, vandrarhemmet med hög tillgänglighetsanpassning. Vår KRAV-certifierade gård har kor, får, hästar och höns samt många härliga naturupplevelser.
Build: 2020-10-23 15:51:24, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-7408.cbischannel-20290.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails